139. jarná aukcia výtvarných diel

06. Marec 2018, 18:00

Image

Aukcie | 139. jarná aukcia výtvarných diel

Biografia: Viktor Oskar Tilgner sa narodil 25. 10. 1844 v Bratislave, zomrel 16. 4. 1896 vo Viedni. 1846 sa s rodičmi presťahoval do Viedne, kde potom strávil celý život. Študoval na viedenskej Akadémii výtvarných umení a po absolvovaní študijnej cesty v Taliansku (1874) pracoval v dielni Josefa Gassera. Od 1883 bol profesorom na spomínanej viedenskej akadémii. Tilgner zasiahol takmer do všetkých oblastí sochárskej činnosti (pomníky, fontány, dekoratívne plastiky, náhrobníky). Venoval sa tiež v portrétnej tvorbe. Prvé portréty realizoval v akademickom duchu, od roku 1872 sa postupne prepracovával k neobarokovému výrazu, ktorý najviac vyhovoval jeho upriamenosti na popisný detail. Portrétoval významné politické a umelecké osobnosti. Predstaviteľ sochárskeho neobaroka viackrát navštívil rodnú Bratislavu. 1883 tu dokonca usporiadal svoju výstavu a po jej skončení daroval mestskému múzeu viac ako 20 prác. V Bratislave vytvoril Hummelov pamätník (1887) pred Veľvyslanectvom Spolkovej republiky Nemecko, alebo Ganymedovu fontánu stojacu na Hviezdoslavovom námestí pred SND. Za najvýznamnejšie dielo sochára je považovaná socha Wolfganga Amadea Mozarta vo Viedni. Medzi jeho ďalšie diela patria kamenná socha Alegória sochárstva na Viedenskom centrálnom cintoríne, bronzová busta Vincenza Belliniho vo Viedenskej štátnej opere či Tritónova studňa vo Volksgarten pri viedenskom Hofburgu. Viktor Tilgner je držiteľom mnohých významných ocenení. Okrem iných mu v roku 1877 udelil Rytiersky kríž cisár František Jozef I. dostal aj Reichelovu cenu, Rytiersky kríž francúzskej čestnej légie, Veľkú zlatú medailu v Berlíne (1886) a Veľkú zlatú medailu v Mníchove (1892).

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.