147. večerná aukcia

22. Október 2019, 19:00

Image

Aukcie | 147. večerná aukcia

Biografia: Španielsky maliar Ginés Parra sa narodil 24. 1. 1896 v Zurgena (Almería), zomrel 19. 4. 1960 v Paríži. Ginés Parra je umelecké meno, jeho skutočné meno bolo José Antonio Ramón Parra Menchón. 1901 jeho rodina emigrovala v do Tremecénu v Alžírsku. Tam prežil detstvo a pubertu a pracoval so svojim otcom ako baník. Po 1910 žil v Argentíne a ďalších juhoamerických štátoch. 1916 sa presťahoval do USA. Pracoval v niektorých arizonských medených baniach, neskôr sa usadzuje v Los Angeles, a nakoniec prichádza do New Yorku, kde navštevuje kurzy výtvarného umenia. Prechádza na Národnú akadémiu výtvarných umení v New Yorku. Na štúdiá si zarába prácou v metre a aj ako čašník Okolo roku 1920 odchádza do Paríža, usadzuje sa vo vtedajšej modernistickej mekke na Montparnasse. Začína študovať maliarstvo na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Popri tom pracuje ako pomocník v sklade, živí sa tiež umývaním áut. Zoznamuje sa so vtedajšími španielskymi modernistami žijúcimi v Paríži: Pablom Picassom, Juliom Gonzálesom a Manuelom Ángelesom Ortizom, zúčastňuje sa s nimi na rôznych výstavách, najmä na Jesennom salóne a Salóne nezávislých. 1927 prvá samostatná výstava s Joaquímom Roccom v Galérii Taureau v Paríži. V tom istom roku jeho dielo „Léda s labuťou“ kupuje súkromná galéria v Bostone. Na rozhraní 30. a 40. rokov je už uznávaným umelcom v rámoch voľného zoskupenia „novej parížskej školy“. Neustále finančné problémy ho však zároveň nútia predať vlastnú umelckú zbierku s dielami Picassa, Modiglianiho, Degasa a ďalších. Pri vypuknutí španielskej občianskej vojny je práve v Madride: zapája sa do aktivít rebublikánskej strany, je zatknutý a uväznený. Slobodu získal na základe príhovoru Francisca Cossia. Po skončení svetovej vojny niekoľkokrát cestuje do Španielska a vystavuje v rôznych mestách Európy (Praha, 1946, Brusel, 1947 , Štokholm, 1947, Londýn 1948) a južnej Ameriky (Lima , Sao Paulo , Mexico City, Havana , Buenos Aires), v parížskych galériách Breteau a Monatler (1948). 1959 vystavuje spoločne s Picassom v parížskej galérii Trouche a s Óscarom Domínguézom v Bretónsku. V tom istom roku mu diagnostikujú rakovinu, po niekoľkých mesiacoch umiera v Paríži. 1960 mu posmrtnú retrospektívu poriadal Salón nezávislých v Paríži. Po jeho smrti sa jeho diela stávajú súčasťou viacerých výstav a expozícií – medzi významnejšie prezentácie treba zaradiť výstavy v Kalmanovej galérii v Londýne, vo viacerých austrálskych múzeách, v Galérii Frontera v Madride, Savings Bank of Southeast Spain v Alicante. Jeho diela sú reprezentatívnejšie zastúpené v zbierkach Národnej galérie v Prahe, Moravskej galérii v Brne, Múzeu výtvarného umenia v Bostone, Múzeu umenia v Sao Paule alebo v Havanskom múzeu. Až v roku 1974 sa však v Madride uskutočnila prvá súborná výstava venovaná umelcovi. Za zmienku stojí tiež jeho retrospektívna výstava, ktorú poriadala Galéria Caja Madrid roku 1996, pri príležitosti stého výročia narodenia umelca.

Literatúra: Raúl Chavarri, Ginés Parra, Panorama de la pintura contemporeana n.º 9, Ibérico Europea de Ediciones, Madrid, 1974.; Raúl Chavarri, Ginés Parra, el maestro reencontrado, Gazeta del arte, n.º 20, 15 avril 1974, p. 16-19.; A. M. Campoy, Vida (1896-1960) y obra de Ginés Parra, ABC, Madrid, 1974, p. 55 et 56.; Gérard Xuriguera, Ginés Parra , Servicio de Publicaciones del Ministerio de Educación y Ciencia, Madrid, 1976; Adela Segura Martínez y Antonio Bujalance Cubillo, Ginés Parra, Axarquia, n.º 3, Ayuntamiento de Zurgena, 1998; Ginés Parra, El espíritu de la materia, 1896-1960, Fundación Unicaja y Centro de Arte Museo de Málaga, 2007 (254 p.); Ginés Parra, Obras de José Manuel Marín y otras colecciones almerienses (biografía : Pedro Segura Cano), Fundación Museo Casa Ibáñez, Arboleas, 2010.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.