111. letná aukcia výtvarných diel a starožitností

11. Jún 2013, 18:00

Image

Aukcie | 111. letná aukcia výtvarných diel a starožitností

Biografia: Sándor Bazilides patril k významným predstaviteľom tzv. komárňanského výtvarného okruhu. Patril teda k žiakom a nasledovníkom Károly Harmosa. Harmosovo komárňanské pôsobenie nezostalo len v hraniciach osobnej umeleckej iniciatívy. Najmä potom, keď sa jeho súkromná škola stala súčasťou výtvarného odboru Jókaiho spolku (1924). Na prvej jarnej výstave spolku sa zúčastnilo až 25 maliarov s 250 obrazmi. Až do roku 1927 usporadúval spolok dve sezónne výstavy ročne. Neskôr jeho činnosť už viac-menej ustala a prejavovala sa len občasnými individuálnymi výstavami, prednáškami a budovaním umenovednej knižnice: "Rozmach nezostal stály. Vysvetlenie treba hľadať v ekonomickom pozadí. Hospodárska konjuktúra, ktorá sa začala súčasne s vnútorným upevňovaním republiky a priniesla relatívnu hojnosť peňazí, mimoriadne priaznivo ovplyvňovala komárňanské umenie. Keď táto vlna začala okolo roku 1925 stagnovať a klesať, schopnosť mestečka kupovať obrazy sa vyčerpala a všeobecná hospodárska kríza nevyhnutne priniesla krach predtým prekvitajúceho umeleckého života v Komárne... Program spolku sa čoraz viac zužoval. Združenie mohlo poskytovať len dva ataliéry vo svojom sídle... Komárňanskí umelci pracovali bez najmenšej nádeje na predaj svojich umeleckých diel." Tieto skutočnosti sa stali dôvodom, že Harmosovi nasledovníci veľmi skoro odchádzali z Komárna do Paríža, Ríma, Budapešti, Berlína a "komárňanský výtvarný okruh" tak zostal len podmienečným projektom našej maliarskej moderny. Z jeho protagonistov hodno aspoň stručne spomenúť Barnu Bazilidesa (1903), ktorý patril ku kmeňovým členom szolnockej umeleckej kolónie. Dôležitejším však zostal raný vplyv Harmosa: podobne ako jeho učiteľ kolísal medzi vizionárstvom elgrecovsky pretiahnutých figúr a sociálne uzemneným maliarskym komentárom všednodennej reality. Napokon u neho prevládlo sentimentálne vcítenie sa do života proletariátu na mestskej periférii. Jeho brat Sándor Bazilides sa štýlovo orientoval na taliansky novoklasicizmus. Vo všeobecnosti však táto inklinácia zodpovedala stredoeurópskej maliarskej podobe dobových sociálnych tendencií.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.