119. večerná aukcia

11. November 2014, 19:00

Image

Aukcie | 119. večerná aukcia

Biografia: Dátum narodenia tohto umelca je neznámy, hoci mnohí historici považujú za neho rok 1460 (rok, napísaný kriedou na zadnú stranu levočského hlavného oltára). Písomné pramene však dokladajú prítomnosť Majstra Pavla v Levoči až v roku 1506, preto viacerí historici považujú za presnejšie, klásť jeho narodenie až do 70., resp. 80. rokov 15. storočia. Z archívnych materiálov je jasné, že Majster Pavol bol už v uvedenom roku levočský mešťan, mal svoj majetok, vlastnú dielňu a bol pravdepodobne ženatý. Zomrel pred rokom 1542. Osobnosť a dielo tohto spišského rezbára vyvoláva záujem pozornosti umeleckohistorickej obce už viac ako 150 rokov. Jeho tvorbe sa venovali českí, poľskí, nemeckí, maďarskí aj slovenskí historici umenia. Skúmali jeho dielo z rozličných metodologických východísk. Zaraďovali jeho tvorbu do rôznych kontextov. Až v 50. rokoch 20. storočia, po reštaurovaní hlavného oltára v kostole sv. Jakuba v Levoči, dostal výskum diel tohoto, rozsahom svojho diela jedinečného majstra, nový impulz pre historikov umenia. Výsledkom bolo množstvo publikácii, z ktorých možno za prvú ucelenú monografiu považovať publikáciu z roku 1961, ktorá bola výsledkom práce viacerých autorov na čele s J. Homolkom. Až táto publikácia, spolu s dobovým štúdiom v archívoch (najmä levočský archivár a historik Ivan Chalupecký) a výsledkom reštaurátorských analýz (bratia Kotrbovci), zaradila dielo Majstra Pavla z Levoče do stredoeurópskeho kontextu a ako žiaka Veita Stossa v Krakove, ho zaradila na čelo umelcov – rezbárov, ktorí pôsobili v období vrcholného stredoveku na Spiši a na území terajšieho Slovenska. Výskum jeho diel ako i prác jeho dielne je doteraz neukončený.

Literatúra: Fajt, J., Roller, S.: Majster Pavol z Levoče. In. Buran, D. a kol.: Gotika, dejiny slovenského výtvarného umenia, SNG Bratislava, 2003, ss. 429 – 461; Novotná, M. a kol.: Majster Pavol z Levoče, život, dielo, doba, Spišské múzeum v Levoči, Košice 1991; Homolka, J. a kol.: Majster Pavol z Levoče, tvorca vrcholného diela slovenskej gotiky, Bratislava 1961; Gerát, I.: Stredoveké obrazové témy na Slovensku, osoby a príbehy, VEDA, Bratislava 2001

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.