74. Jesenná aukcia výtvarných diel

02. Október 2007

Aukcie | 74. Jesenná aukcia výtvarných diel

Biografia: Jozef Czauczig (Czauzik) sa narodil 16. apríla 1780 v Levoči, zomrel 30. júna 1857 tamže. Patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov uhorského výtvarného umenia konca 18. a prvej polovice 19. storočia. Po štúdiách na levočskom gymnáziu sa vzdelával u maliara Jozefa Lechnera a Jána Jakuba Stundera a od roku 1803 navštevoval viedenskú akadémiu. Czauczik pôsobil na východnom Slovensku, predovšetkým na Spiši, ale aj na strednom Slovensku ako portrétista šľachty a bohatých mešťanov a maliar oltárnych obrazov a krajiniek. Pre jeho portrétnu tvorbu je typická klasicistická minuciózna maľba, obrysová arabeska a neskôr pre 30-te roky 19. storočia charakteristický mäkký meštiansky biedermeier podfarbený romantizmom. Podobný posun je možné vysledovať aj v jeho krajinomaľbách, ktoré spočiatku komponoval v duchu ideálnych klasicistických krajín, no v ďalšom období nadobudli jeho diela romantizujúci sentimentálny nádych. Czauczigov význam znásobujú jeho početní žiaci, ako sú Gustáv Müller, Karol Tibelly, Jozef T. Lumnitzer, Karol Marko st. a iní. Jeho diela sú zastúpené v zbierkach Slovenskej národnej galérie, Múzea Betliar, Spišského Múzea i Maďarskej národnej galérie. Z literatúry: Slovenský biografický slovník I. zväzok A-D. Matica slovenská 1986. s. 365

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.