88. Aukcia súčasného umenia

27. Október 2009

Aukcie | 88. Aukcia súčasného umenia

Najvyššie dosiahnuté konečné ceny diel autora: NAJVYŠŠIE KONEČNÉ CENY DIEL DOSIAHNUTÉ NA SVETOVÝCH AUKCKIÁCH:
5 988 € Bez názvu. 2002. Akryl na plátne. 160 x 225 cm. Praha 2008.
3 205 € Bez názvu. 2006. Kombinovaná technika na plátne. 140 x 60 cm. Praha 2008.
1 680 € Lehátko. 2006. Kombinovaná technika na plátne. 65 x 135 cm. Praha 2008.

Biografia: Petr Písařík sa narodil 1968 v Jindřichovom Hradci. 1987-1994 študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe v ateliéroch Stanislava Kolíbala, Milana Knížáka a Aleša Veselého. Je vnímaný ako neuchopiteľný a všestranný talent, jeho výnimočné postavenie na českej výtvarnej scéne je nesporné už od začiatku 90. rokov, kedy jeho tvorba - ešte ako študenta Akadémie výtvarných umení v Prahe - hrala dôležitú úlohu v rámci dnes už legendárnej skupiny Pondelok (oi Dopitová, Humhal). Napriek svojej povestnej produktívne, neupadá do maniery - jeho výtvarný prejav je vždy originálny. Písaříkovu špecifickosť charakterizuje rozpätie medzi maľovaným obrazom alebo brilantnou kresbou a objektová tvorbou. Pracuje s neestetickými prvkami, ich prostredníctvom vytvára inú estetiku prevedenú jazykom súčasnej vizuálnej kultúry. Okrem odvážnych, takmer abstraktných veľkoformátových obrazov, v ktorých odvážne mieša prvky nižšej a vyššej kultúry, ľudového so vznešeným, sa paralelne venuje aj trojrozmernej tvorbe. Písaříkove objekty takisto ako jeho maľby charakterizuje miešanie mnohých štýlov. Nájdeme v nich prvky modernistických smerov dada a surrealizmu, premieta sa do nich zbesilosť improvizovaného Fluxus-u; postmoderne spájajú, citujú a ironizujú/ všetko, čo sa doteraz vo vizuálnom umení objavilo. Na prelome deväťdesiatych rokov začínal s výtvarnou skupinou Pondelok, ktorá sa už vtedy vymezovala voči staršej postmodernej generácii. Venovali sa zdanlivo obyčajným veciam bezprostredného života, ktorým umelec, aj napriek monumentalite svojej tvorby ostal verný. Písaříkove dielo, založené na zážitku, dokonalom ovládnutiu techniky a podmanení materiálov, patrí k najvýznamnejším prejavom súčasného českého umenia. Žije a pracuje v Prahe.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.