88. Aukcia súčasného umenia

27. Október 2009

Aukcie | 88. Aukcia súčasného umenia

Biografia: Vladimír Skrepl sa narodil 18. septembra 1965. Patrí medzi popredných predstaviteľov súčasnej českej maľby. Absolvoval dejiny umenia a etnografiu na Filozofickej fakulte Univerzity Jana Evangelistu Purkyně v Brne. Venuje sa maľbe a umeniu inštalácie, žije a tvorí v Prahe. Jeho diela vlastnia popredné české štátne i súkromné galérie. Jiří Ptáček o jeho posledných dielach napísal: "S nevolností úzce souvisí Skreplův přítup k inovaci. Jak nenamalovat stejný obraz, když mi znovu vzniká pod rukama? Skrepl má tendenci obraz pokazit. Sklon k elegantnímu výrazu a popovému nadhledu, k uhranutí optickou silou čistých barevných pigmentů a velkorysým gestům nám už dokázal v minulosti. Takové jsou jeho osobní dispozice. Na plátnech se mu objevují pokaždé a automaticky. V posledních letech je ale překračuje soustavou "protitahů. Řešení přitom nachází v přidání další vrstvy a jejím okázalém a násilném zapojení do struktury obrazu." Skreplova expresivní malba se vždycky vymykala z trendů české scény. Skreplov expresívny prejav sa vždy vymykal z trendov českej scény. Její barevná živost a jistá asociálnost v námětech vytvářejí nenapodobitelné napětí.Jeho farebná živosť, až živelnosť a istá asociálnosť v námetoch vytvárajú jedinečné napätie. Její sofistikovanost vyplývá ze Skreplova teoretického zázemí - nestudoval malířství, nýbrž jeho historii.To Na obrazy Vladimíra Skrepla se hodí známá teorie filozofa českého původu Viléma Flussera o děsivosti nepravděpodobného, pásmu čistého děsu a zjevování posvátného.to to je vyvolané nielen divokým spôsobom maľby (zakaždým znova a znova prekvapujúcim), ale aj témami obrazov, v ktorých sa zrkadlia traumy človeka, ktoré zažíva, ak si uvedomuje hrôzu ľudského údelu. Skrepl v nejnovějších obrazech používá pastóznější barvu, rozmáchlejší tahy a hektičtější barevné škály. Skrepl v najnovších obrazoch, ktoré ponúkameaj v našej aukčnej kolekcii, používa pastóznejšiu farbu, razantnejšie ťahy a hektickejšiu farebnú škálu. 2007 získal Cenu Jiřího Kovanda, ktorú udeľujú mladí umelci a teoretici svojim najväčším vzorom.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.