91. Aukcia súčasného umenia

18. Máj 2010

Aukcie | 91. Aukcia súčasného umenia

Biografia: Pálovej vstup na výtvarnú scénu sa spája s finále Ceny Oskára Čepana v roku 2006, kde ju posunula porota na základe cyklu malieb Nemecké príbehy. Ten vnikol ako priama reakcia na desivú osobnú skúsenosť sexuálneho násilia. Cyklus je obrazovou a verbálnou spoveďou ženy /a maliarky/ o násilí a zneužívaní. Na slovenskú scénu priniesol celkom novú kvalitu a silu výpovede. Výsadou Pálove je, že napriek prvotnému impulzu vyrovnávania sa prostredníctvom umenia s extrémnou životnou situáciou neostalo jej maľovanie v rovine „arte-terapie“. Pálová dokázala v priebehu nasledujúcich rokov definovať svoj autorský, originálny jazyk. Stále maľuje živelne, „bez prípravy“ - expresívne nesenie štetca, jasná farebnosť a kontrast výrazne pastóznych vrstiev s takmer lazúrnymi dopĺňa jej maliarsky uvoľnená interpretácia banálnych tém. Jej prejav je bez nánosov naučených postupov či overenej maniery. Aj preto jej „pravdivú“ maľbu možno bezpochyby označiť ako príjemné oživenie prítomnej aukcie. Ildikó Pálová sa narodila 12. 7. 1982 V Rimavskej Sobote. Od 2000 študuje v ateliéri súčasného obrazu Katedry výtvarných umení a intermédií FU TU v Košiciach, doc. Szentpétery a prof. Sikora. 2005 sa samostatnou výstavou predstavila v Mestskej galérii v Rimavskej Sobote /kurátorka G. Garlatyová/. 2008 v Galérii Linea – výstava Doma v Rimavskej Sobote /kurátorka B. Jablonská/. Momentálne sa pripravuje jej autorská výstava v GMB v Bratislave. Od roku 2002 sa pravidelne prezentuje na kolektívnych prehliadkach súčasnej maľby. 2006 sa stala finalistkou Ceny Oskára Čepana. Z literatúry: Nová krb. Mladá slovenská maľba. Krása, Bratislava 2007.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.