91. Aukcia súčasného umenia

18. Máj 2010

Aukcie | 91. Aukcia súčasného umenia

Biografia: Klaus Pinter, významný rakúsky vizuálny umelec a architekt sa narodil 1940 v Schärdingu am Inn v Hornom Rakúsku. Koncom päťdesiatych rokov vznikajú jeho prvé kresby a grafiky 1971- 76 vytvára ''Utopické architektúry a súvisiace koncepty / projekty'', ktorým predchádzali Pneumatické konštrukcie (1967 - 1970). V osemdesiatych rokoch rozoberá stratigrafické vlastnosti a rytmus, od roku 1988 sa venoval skúmaniu ornamentu v otvorenom cykle Konglomerátov, z ktorých jeden ponúkame aj v prítomnej aukcii. Nasledovali intervencie do starovekých a klasických sôch. Po roku 2000 vytvára efemérne inštalácie v historických prostrediach, venuje sa aj maliarstvu a koláži. Rokmi 2005-2006 je datovaný jeho projekt Lietajúcich svietidiel. Umelecký prístup Pintera rovnako neobvyklý a extravagantný ako jeho inštalácie, ktoré už viac ako štyridsať rokov odolávajú limitám módnosti a ktoré definuje výnimočná ľahkosť a príznačný humor. Ako zakladajúci člen viedenského architektonického štúdia Haus-Rucker & Co sa Pinter pomyselne ocitol na okraji umenia čistej formy a autonómneho diela. Bol predchodcom "inštalácie", ako jeden z prvých umiestňoval diela v určitej situácii alebo kontexte (i keď virtuálne). Už od svojich prvých "pneumatických " štruktúr kontinuálne dokumentoval cit pre veľmi nenápadné vstupovanie do existujúcich priestorov. Tieto efemérne inštalácie, skutočné alebo utopické, sú esenciou modernity, a ostávajú v kontinuálnom dialógu s minulosťou. Je spoluzakladateľom Haus-Rucker-Co. (Viedeň, Düsseldorf) a Haus-Rucker-Inc. (NCY). Po siedmich rokoch v New Yorku a niekoľkých rokoch strávených v Bonne a Belehrade žije striedavo vo Viedni a Paríži. Jeho práce sú zastúpené v zbierkach: MOMA Múzeum of Modern Art, New Yorku, Centre National d'Art et de la culture Georges Pompidou, Paríž, Albertina, Viedeň.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.