97. aukcia súčasného umenia

17. Máj 2011

Image

Aukcie | 97. aukcia súčasného umenia

Biografia: Ján Triaška sa narodil 1977 v Novom Sade. Študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri maľby prof. Jána Bergera, kde v roku 2007 absolvoval aj doktorandské štúdium. Svoju tvorbu prezentoval na mnohých autorských výstavách, ale aj spoločných projektoch súčasného umenia. „Autor prešiel od multimediálnych presahov maľby, ktoré Mira Putišová výstižne pomenúva ako Medzistav. „Medzistav je chápaný ako poloha tvorby, nachádzajúca sa medzi tradične chápanou podobou obrazu – produktu média maľby a jeho novými formami generovanými digitálnymi technológiami.“ Lucia Gregorová zasa na autorovej výstave Apartmán posúva túto situáciu do inej polohy, aj tým, že jej koncepcia sa pozerá „na obraz ako štruktúru, pole znakov, ktoré sa navzájom prekrývajú, spolupracujú.“ Cez metaforu apartmánu „ako miesta s vrstvami mnohonásobných stôp, miesta vyhradeného pre obmedzené, ale o to intenzívnejšie pôsobenie, ako miesta okamžitých emócií“ sa dostáva k vnímaniu Triaškovho obrazu ako subjektívnej geometrie, ktorej jazyk má obsahovú podstatu, ale je aj maliarsky prežitý a hutný. Ján Triaška je netypický vo svojom uvažovaní nadväzovaním na seba samého, pomalým vrstvením uvažovania v procese tvorby, obsahujúcim aj pochybnosti a popretie oproti častým stratégiám rýchlych postupov v súčasnom umení. Z hľadiska maliarskej tradície sú maľby Jána Triašku aj deštruktívnymi. Nepokračujú v tradícii slovenskej moderny, ale nie sú ani eklektickými aby relativizovali tradíciu. Ich charakter je inovatívny, prináša svoj názor. Triaška je zaujímavým príkladom, ako neskĺznuť do slepej uličky maľby, ale práve z týchto konzervatívnych a hĺbavých podstát vyťažiť veľmi individuálnu skúsenosť. “ (Gabriela Garlatyová, z textu k autorovej výstave J. T. SHOWROOM)

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.