99. jesenná aukcia výtvarných diel

04. Október 2011

Image

Aukcie | 99. jesenná aukcia výtvarných diel

Biografia: Zbyněk Prokop sa narodil 18. 5. 1962 v Košiciach. Študoval 1977 – 811 na SŠUP v Košiciach, 1982 – 83 v ateliéri filmovej a televíznej grafiky na VŠUP v Prahe (prof. Jáger) a potom v rokoch 1982 – 88 grafiku u prof. Čepeláka na Akadémii výtvarných umení tamtiež. Vychádzal z transavantgardy 80. rokov, postupne sa prepracoval od portrétu k expresívnej figurálnej tvorbe. Pracuje predovšetkým v cykloch, v ktorých nanovo interpretuje i staršie práce, ktorým dodáva nové významy a nečakaný kontext. Okrem maľby sa venuje aj grafike a keramike. Žije a tvorí v Košiciach. Podľa Petra Tajkova v poslednej tvorbe “… cieľavedome rozvíja témy vychádzajúce z jeho podvedomia poznamenané intelektuálnym zázemím. Ich farebnosť má funkciu znaku a svetlo len dotvára celkový pocitový charakter týchto prác. Určitými pandantmi k týmto akvarelom sú naopak rozmerné plátna z posledných rokov, kde v monumentálnej forme narába s podobnou duchovnou inšpiráciou v médiu maľby…”. Najdôležitejšie samostatné výstavy 1990 - MEDZISTAV  / s Marcelom Strýkom / SVÚ Košice; Obrazy, Galéria C. Majerníka, Bratislava; Action Handpress, studio Venice, Los Angeles /USA/; 1996 - Medzistav, Múzeum V. Lőfflera, Košice; Medzistav, Roxy, Praha / Česká republika /; 1998 - Štruktúry  - Horizonty /Adam Szentpétery /; Slovenský kultúrny inštitút, Praha / Česká republika /; 2001 - Black & White, Mestská galéria, Rimavská Sobota; 2007 - výstava „Púšte“ z cyklu 9 BRÁN , Cikcak centrum Bratislava; výstava „Anjeli alebo démoni...?“ z cyklu 9 BRÁN – Spišská Nová Ves; výstava „Anjeli alebo démoni...?“, VSG – HEVHETIA Košice; 2010 - výstava „...z druhej strany...“, Múzeum V. Lőfflera Košice, Prešov /spolu s Robom Kočanom/; výstava „ Fenomén Franz Kafka“, Galéria Elektráreň  Poprad /spolu s Robom Kočanom/.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.