108. zimná aukcia výtvarných diel a starožitností

04. December 2012, 17:00

Image

Aukcie | 108. zimná aukcia výtvarných diel a starožitností

Biografia: Nikolaj Feďkovič sa narodil 13. 5. 1945 v Užhorode. Je absolventom súkromnej maliarskej školy Antala Lucziho. Študoval na SŠUP v Brne, kde sa venoval interiérovej architektúre a scénografii. 1965-8 na Vysokej škole umeleckého priemyslu v Prahe (prof. Tröstr), 1968-72 (prof. Sklenář). Počas pražských štúdií sa zaoberal úžitkovou maľbou, inšpiráciu hľadal v holandských maliaroch 17. storočia.Od 1972-6 žil striedavo v Prahe a Michalovciach, od 1976 žije v Košiciach. Je autorom návrhu nástennej maľby v gréckokatolíckom kostole v Michalovciach. Od roku 1989 v Nemecku. Žije v Bergisch Gladbachu pri Kolíne nad Rýnom a pôsobí ako docent na Rhein-Sieg Kunst Akademie v Henneffe pri Bonne, na škole, ktorá spája klasickú pedagogickú výučbu s najmodernejšími postupmi v oblasti technológií a využívania výpočtovej techniky. Je členom Kruhu umelcov pri Inter-Art Galerie Reich v Kolíne nad Rýnom. Venuje sa komornej a monumentálnej maľbe. „Veterná záhrada“ je typickým dielom tohto zberateľsky nedoceneného maliara. Nadväzuje na odkaz predstaviteľov imaginatívnej figurácie. Zaujala ho holandská žánrová maľba 17. storočia, anglickí a ruskí prerafaelisti, najmä však Lipská škola, konkrétne dielo maliara Wernera Tübkeho. Je považovaný za významnú osobnosť surrealizujúcej línie slovenskej novofiguratívnej maľby po roku 1965.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.