134. večerná aukcia

25. Apríl 2017, 19:00

Image

Aukcie | 134. večerná aukcia

Biografia: Matej Krén sa narodil v Trenčíne, absolvoval Strednú školu umeleckého priemyslu v Bratislave, v štúdiu ďalej pokračoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a na Akadémii výtvarných umení v Prahe. Už v absolventskom ročníku získal na Medzinárodnej výstave študentov v japonskom Kobe Honor Award (1985).V rokoch 1986-88 realizoval v barrandovskom filmovom štúdiu Bratři v triku animovaný film That´s a movie, ktorý bol uvedený na medzinárodných filmových festivaloch v Berlíne, Paríži, Trenčianskych Tepliciach a v španielskej Huesce, kde za jeho výtvarné stvárnenie obdržal Hlavnú cenu Danzate del Oro (1991).Do roku 1989 sa zúčastnil mnohých výstav ako napr. Artprospekt, Posun artefaktu, Terén a i. v rámci neoficiálnej výtvarnej scény, ktorá svoj prejav neprispôsobovala ideologizovanému vkusu obdobia normalizácie. V tomto zmysle sa do širšieho povedomia verejnosti natrvalo zapísala výstava Suterén (1989), na ktorej skupina bratislavských umelcov dokázala zakódovať do hlbších významových rovín svojich diel esenciu autentického životného pocitu človeka v "reálnom socializme".Po novembrových udalostiach sa spolupodieľal na transformácii Vysokej školy výtvarných umení, kde krátko pôsobil aj ako pedagóg. Od začiatku 90. rokov vystavuje na prestížnych svetových prehliadkach umenia v dôležitých metropolách Európy i zámoria (Amsterdam, Berlín, Budapešť, Chicago, Lisabon, Paríž, Philadelphia, Praha, Sao Paolo, Sevilla, Soul, Viedeň) Matej Krén získal niekoľko prestížnych medzinárodných ocenení: Cenu kritiky a Cenu diváka za prezentované dielo Idiom na Bienále súčasného umenia v Sao Paolo (1994). Hlavnú cenu v celosvetovej výtvarnej súťaži Promotion of the Arts organizovanej UNESCO v Paríži (1995). V tom istom roku mu významná americká nadácia Pollock-Krasner udelila tvorivé štipendium a za úspešnú reprezentáciu slovenského umenia v zahraničí prevzal ocenenie ministra kultúry SR. Krénove diela sú súčasťou mnohých zahraničných i domácich zbierok umenia.

Literatúra: Rusinová, Z.: Karol Baron, Slovart, Bratislava 2003, Peterajová, Ľ. , Jančár I.: Karol Baron, Galéria mesta Bratislava, Bratislava 2001, Hodrová D., Fiala, J., Machalický, J., Jančár, I.: Matej Krén. Knižní příbytky. Praha –Bratislava 2004, Krén, M.: Matej Krén. Introspektíva/Itrospective. (kat.výst.) Spectru Orbis, Skalica 2006, Sykora, P., Krnáčova-Gutleber,A., Krén, M.: Matej Krén. (kat.výst.) Orman, Bratislava 1993, Rusinová, Z., Krén, M.: Les Mondes Virtuels Concrets de Matej Krén. In: Ligeia Dossiers sur L ´art, 2008, roč.XXI,č.85-86-87-88, s.61-68, Spies, W.: Bücher, Schwindel, Babylon. In: Frankfurter Allengemeine Zeitung, 16.7.2004, č. 163, s. 35. Kol.: Slovník Českých a slovenských výtvarných umělcu, Centrum Chagall, Ostrava, 1998-2007.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.