148. aukcia výtvarných diel

10. December 2019, 18:00

Image

Aukcie | 148. aukcia výtvarných diel

Biografia: Andrej Bělocvětov (po otcovi Belotsvetov-Theakstone) se narodil v rodine klavírnej virtuózky a bohatého podnikateľa v Praze. Rodičia sa zoznámili v Argentíne a obaja boli potomkami niekoľkých národností, od gruzínskej až po škótsku. Študoval od roku 1933 na ruskom gymnáziu v Prahe, kde ho v jeho maliarskych začiatkoch viedol Grigorij Musatov. Súbežne súkromne študoval u Nechlebovho žiaka Nikolaja Bakulina. Od roku 1938 studoval na grafickej škole (prof. Josef Solara). Už od roku 1941 jeho práce oceňovali okrem iných Jan Zrzavý a Josef Sudek. Od roku 1943 pravidelne vystavoval v Umeleckej Besede. Po vojne bol prijatý ako mimoriadny talent bez skúšok na pražskú Akadémiu výtvarných umenia (prof. Vlastimil Rada a Emil Minář). Štúdium z vlastného rozhodnutia nedokončil. Ako člen legendárnej skupiny Máj 57 vystavoval na kolektívnych i samostatných výstavách (od roku 1965). Dostal sa do politickej nemilosti – výstavná odmlka až do roku 1984. Je zastúpený v zbierkach Národnej galérie v Prahe.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.