72. Letná aukcia výtvarných diel

12. Jún 2007

Aukcie | 72. Letná aukcia výtvarných diel

Biografia: André Masson sa narodil sa vo francúzskom Oisle. 1914 študoval nástennú maľbu na Ecole Nationale des Beaux Arts v Paríži. 1924 sa pripojil k hnutiu francúzskych surrealistov. Medzi jeho blízkych priateľov patrili osobnosti ako André Breton, Joan Miro či Max Ernst. Od surrealistov sa odčlenil začiatkom 30. rokov. V tomto období sa vo svojej tvorbe sústreďuje predovšetkým na osudy človeka - na postihnutie základných ľudských pocitov ako je láska a nenávisť a reagoval tiež na občiansku vojnu v Španielsku. Vo svojej tvorbe, podobne ako Joan Miró, sa odklonil od veristickej nápodoby prvkov smerujúc k "automatickej maľbe". Počas druhej svetovej vojny odišiel do Ameriky, kde ovplyvnil niektorých tunajších umelcov - Gorkyho, Pollocka, Rothka. Hoci je Massonove dielo najčastejšie spájané so surrealizmom, v jeho prácach možno vystopovať vplyvy takmer všetkých "izmov" 20. storočia. Po druhej svetovej vojne sa vrátil do Francúzska a pôsobil v Aix - en- Provence kde vytvoril viacero významných krajinomalieb. Z literatúry : Meredieu, F. :Anndré Masson - Les dessins automatiques. Paríž 1988; Juin, H. : André Masson. Paris 1963; Leiris, M. : André Masson et son univers. Paris 1947.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.