74. Jesenná aukcia výtvarných diel

02. Október 2007

Aukcie | 74. Jesenná aukcia výtvarných diel

Najvyššie dosiahnuté konečné ceny diel autora: NAJVYŠŠIE DOSIAHNUTÉ KONEČNÉ CENY DIEL G. MÁNESA NA SVETOVÝCH AUKCIÁCH:
1 800,- EUR Výchova dieťaťa. Olej na dreve. 31,5 x 24 cm. Viedeň 2006
1 086,- EUR Rokoková scéna - tanec. Olej na plátne. 28,5 x 37 cm. Praha 2002

Biografia: Guido (Quido) Mánes sa narodil 17. júla 1828 v Prahe, kde aj zomrel 5. augusta 1880. Na akadémii v Prahe začal študovať už ako desať ročný, kedy sa uňho prejavil záujem o vojnové výjavy a kresby koní. Spočiatku sa vzdelával u Františka Tkadlíka a Ch. Rubena, neskôr, začiatkom 70-tych rokov rok pobudol v ateliéri Benjamina Vautiera v Düsseldorfe. Už prvých verejný výstup Guida Mánesa vzbudil záujem verejnosti, keď v roku 1844 vystavil svoju kresbu na kartóne, zobrazujúcu Blücherov pád pri Ligny, o rok neskôr sa prezentoval „Ubytovaním kyrysníkov“ a v roku 1847 dielom „Zajatie Hoferovo“. Tieto jeho rané práce sa však i napriek vynikajúcej kresbe a sviežej maľbe viažu ešte na historizmus Mánesovho pedagóga Rubena. Keď sa Jozef Mánes (1820-1871) koncom 40-tych rokov vrátil z Mníchova, skontaktoval sa so svojim o osem rokov mladším bratom a spolu odchádzajú maľovať do Krkonôš. Jozefov štýl si však Guido osvojil len formálne. Udalosti z roku 1848 posilnili Guidove vlastenectvo a v Prahe ešte spolu Jozefom začal študovať ľudové typy pre pripravovanú výstavu národných slovanských krojov. Historickým témam sa však venuje aj naďalej, no v 50-tych rokoch sa v jeho diele stretávame aj so žánrovými scénami situovanými do pražského i českého vidieckeho prostredia. Žánrová maľba sa stala doménou v tvorbe Guida Mánesa. Je pre ňu typická „ostrá“, detailná kresba rázovitých figúr. Po krátkom pobyte v Düsseldorfe a bratovej smrti sa Guido Mánes uzavrel do seba, jeho maľba stratila charakter záznamu prívetivých a bezstarostných epizód zo života ľudu. Mánesova paleta stemnela a jeho spôsob maľby sa upol na vzory z Nemecka. Z literatúry: Encyklopedie českého výtvarného umění. Praha, Academia 1975. str. 287

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.