77. Zimná aukcia výtvarného umenia a starožitností

27. November 2007

Aukcie | 77. Zimná aukcia výtvarného umenia a starožitností

Biografia: "Ťažká robota" je azda najznámejšie dielo sochára Vojtecha Ihriského. V jeho ranej tvorbe sa "charakteristickým spôsobom prejavila situácia v českom sochárstve dvadsiatych rokov, predovšetkým sociálny civilizmus. Začínal komornými kompozíciami s idealizujúcim pohľadom na slovenský vidiecky život (Rozsievač, 1922; Hrabačka, 1923; Popoludnie, 1924; Bez roboty bez chleba, 1925). Obrázky zo slovenského roľníckeho prostredia inšpirované rodnými Kysucami boli poznamenané sociálne súcitným chápaním, idylickým námetovým nánosom, národopisne rozprávačským pojednaním. Postupne smeroval k zjednodušovaniu, redukcii tvarov a povrchov a tým i k sústredenejšej myšlienkovej výstižnosti. Sociálno-civilistické tendencie v českom sochárstve dvadsiatych rokov, gutfreundovské nábehy ku keramickému zaobleniu, štursovská robustnosť tvaru boli hlavným východiskovými a inšpiračnými zdrojmi výrazového repertoáru sochára, ktoré sa stali preňho v tridsiatych rokoch najobjavnejšími. Svoje najlepšie diela, figurálne komorné kompozície Ťažká robota (1930) a Žiarlivý (1931) budoval z oblých, pevných a celistvo cítených objemov, ktoré mierne deformoval, nadsadzoval a štylizoval hladkou modeláciou a účinnou pohybovou skratkou. Mieru štylizácie určovala snaha o zachovanie celistvosti myšlienky v súhrnne pojednanej kompozícii a forme, čím Ihriský dospieval k vnútornej monumentalizácii výrazu. Toto zameranie si však neudržal a jeho plastiky sa stali ojedinelým doplnkom dobových úsilí v maliarstve a grafike ...". (K. Bajcurová). Narodil sa 7. 12. 1899 v Krásne nad Kysucou, zomrel 11. 6. 1988 v Bratislave. 1921 - 25 študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe (prof. Štursa). Z literatúry: Rollerová, M.: Vojtech Ihriský. Bratislava 1978.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.