78. jarná aukcia výtvarných diel

11. Marec 2008

Aukcie | 78. jarná aukcia výtvarných diel

Najvyššie dosiahnuté konečné ceny diel autora: NAJVYŠŠIE DOSIAHNUTÉ CENY DIEL PRIPISOVANÝCH A. CUYPOVI NA SVETOVÝCH AUKCIÁCH:
342 172,- EUR Krajina pri rieke s kravami. Olej na dreve. 71 x 91,5 cm. Londýn 1998
21 586,- EUR Pohľad na Rietdijkspoort. Olej na plátne. 44,5 x 70 cm. New York 1998

Biografia: Holandský krajinár a portrétista Aelbert Cuyp sa narodil a tvoril v Utrechte. Jeho rané diela boli ovplyvnené tvorbou Jan van Goyena. Svoje diela síce skoro vždy podpisoval, ale zriedka datoval, čo vedcom znemožňuje presnejšie zmapovať jeho umelecký vývoj. Bol ako krajinár veľmi populárny a už počas svojho života mal svojich kopistov. Pravdepodobne krátko po roku 1660, kedy sa oženil, prestal aktívne maľovať. Po smrti upadol na dve generácie do úplného zabudnutia, aby ho v 18. storočí znovuobjavili umeleckí zberatelia. Je zaujímavé, že sa v oveľa väčšej miere ako v holandských zbierkach, objavuje v galériách a súkromných kolekciách Anglicka. Jeho majstrovstvo zachytiť svetlo v krajine sa najviac prejavilo na jeho riečnych krajinách a pasúcim, či oddychujúcim dobytkom. Jeho diela v galériách v Londýne, New Yorku, Amsterdame, Edimburgu, Pasadene, Pasadene, Cambridgi, Minesote, Ottave, Peterburgu a ďalších.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.