78. jarná aukcia výtvarných diel

11. Marec 2008

Aukcie | 78. jarná aukcia výtvarných diel

Biografia: Predkladané dielo „V okne“ možno pripísať nasledovníkovi holandského maliara G. Doua. Gerrit Dou sa narodil v roku 1613 v Leidene ako syn sklára-rytca a už v rokoch 1625 - 1627 bol členom cechu sklárov. V roku 1628 sa stal Rembrandtovým žiakom a ostal u neho až do Rembrandtovho odchodu do Amsterdamu v roku 1631. Pod vplyvom Rembrandtovej ranej tvorby Dou začal v Leidene tradíciu maľovania malých formátov. Už v tomto období sa Dou stal známy aj svojou jemnou štetcovou technikou - bol prvý z tzv. školy "Fijnschilders" (Fine painters, Feinmalerei(, ktorou dosahoval úplne hladký a lesklý povrch svojich malieb. Práve pre túto jeho schopnosť bol jedným z najlepšie platených maliarov svojej doby (jeho obrazy boli vyhľadávané do kráľovských zbierok viacerých európskych krajín( a zberateľsky bol vyhladávaný až do 2. pol. 19. stor. Geritt Dou bol autorom, ktorý vo výtvarnom umení spopularizoval kompozície zobrazujúce postavy v okne pri nejakej činnosti. Práve táto téma sa stala charakteristická pre Leidenskú školu. Spočiatku jednoduché tvary okenných otvorov prepracoval, ozdobil hlbokým figurálnym reliéfom, alebo závesom. Jeho úspech podnietil a ovplyvnil tvorbu mnohých jeho žiakov a nasledovníkov P. Slingeland, D. van Tol, G. Schalcken, G. Metsu, F. van Mieris a mnohých ďalších, ktorí rozvíjali a prepracovávali aj tento námet.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.