80. letná aukcia výtvarných diel a starožitností

10. Jún 2008

Aukcie | 80. letná aukcia výtvarných diel a starožitností

Biografia: Francúzsky odlievač Ferdinand Barbedienne sa narodil 1810 vo francúzskom mestečku Saint-Martin-de-Fresnay. V 1822 vstúpil ako učeň do dielne na výrobu ručného papiera v Paríži. 1834 bol preslávený ako výrobca tapiet. 1838 bol zakladateľom dielne, ktor sa špecializovala na odlievanie reprodukcií sôch v zmenšenej mierke. Firma Collas & Brarbedienne sa špecializovala na reprodukovanie diel od antiky po súčasnosť a zamestnávala okolo 300 umelcov a robotníkov. Vyprodukovali viac ako 1200 reprodukcií sôch (medzi inými aj Michelangela a Luca della Robbiu) a búst známych historických osobností (Voltaire, B. Franklin). 1850 začala firma produkovať aj dekoratívne objekty – svietniky, vázy, nábytok. 1862 sa firma už volala len Barbediennovým menom. Jej výrobky dosiahli množstvo ocenení na svetových výstavách (Medzinárodná výstava v Londýne 1862 – na tejto výstave boli po prvý krát vystavené aj jeho emailové výrobky). 1886 mu bola udelená Zlatá medaila Société d´Encouragement pour l´Industrie Nationale. Zomrel 1892 v Paríži. Diela jeho firmy sa nachádzajú vo svetových múzeách a galériách a sú stále veľmi žiadaným artiklom aukčných siení. Shakespearova busta od Barbedienna zdobila pracovňu Pavla Országa Hviezdoslava a postava Psyché je súčasťou fontány pred kaštieľom Andrássyovcov v Betliari.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.