82. aukcia súčasného slovenského umenia

28. Október 2008

Aukcie | 82. aukcia súčasného slovenského umenia

Biografia: Anton Cepka, kľúčová osobnosť súčasného slovenského šperkárstva sa narodil 17. 1. 1936 v Šulekove. 1952-57 študoval na SŠUP v Bratislave - oddelenie rezbárstva (prof. A. Drexler, prof. L. Korkoš). 1957-1963 na VŠUP v Prahe - špeciálny ateliér pre umelecké spracovanie kovov (prof. B. Stefan, prof. J. Nušl, odb.asis. A. Nováková) Medzinárodné uznanie si získal už svojou diplomovou prácou, ktorú predstavil 1964 na veľtrhu remesiel v Mníchove – získal za ňu Zlatú medailu a Bavorskú štátnu cenu. Počiatky Cepkovej tvorby charakterizuje záujem o štrukturálne kvality kovovej hmoty a snaha o dosiahnutie dramatického, expresívneho výrazu. V polovici 60. rokov badáme v jeho tvorbe posun smerom ku geometrickému komponovanie šperku, ktorú neskôr nahradí prísna geometrická štylizácia. Tá sa konkretizuje prostredníctvom premyslenej, sochársky poňatej kompozície, ktorej základným prvkom je motív mriežky. Najčastejšie pracuje so striebrom, šperky dopĺňa prírodnými materiálmi (farebné polodrahokamy, bridlica, perleť), optické kvality zdôrazňuje použitím šošoviek, kúskami umelej hmoty či farebného laku. Šperk je pre Cepku svojbytným sochárskym dielom, sústreďuje sa na jeho kompozičné riešenie a precízne prevedenie detailu. V šperkoch často pracuje s kinetickými kvalitami – mobilné prvky reagujú na pohyb majiteľa šperku resp. na vonkajšie okolnosti napr. vietor. Je autorom niekoľkých interiérových a exteriérových kinetických plastík. 1967 člen Klubu konkrétistov. 1967 Cena Cypriána Majerníka - Čestné uznanie na Svetovej výstave EXPO °67 v Montreale. 1977 Zlatá medaila na Medzinárodnej výstave šperkov a bižutérie v Jabloncinad Nisou. 1980 Strieborná medaila na medzinárodnej výstave šperkov a bižutérie v Jablonci nad Nisou. 1967 Cena Cypriána Majerníka - Čestné uznanie na Svetovej výstave EXPO °67 v Montreale. 1977 Zlatá medaila na Medzinárodnej výstave šperkov a bižutérie v Jabloncinad Nisou. 1980 Strieborná medaila na medzinárodnej výstave šperkov a bižutérie vJ ablonci nad Nisou. Jeho diela sú reprezentatívne zastúpené v početných domácich i zahraničných zbierkach.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.