88. Aukcia súčasného umenia

27. Október 2009

Aukcie | 88. Aukcia súčasného umenia

Najvyššie dosiahnuté konečné ceny diel autora: NAJVYŠŠIE KONEČNÉ CENY DIEL DOSIAHNUTÉ NA AUKCIÁCH SOGY:
663,88,- € Geometria. Okolo 1980. Pastel na papieri. 25 x 23 cm. (34. jesenná aukcia, 1. 10. 2002)

Biografia: Václav Boštík sa narodil 6. 11. 1913 v Hornom Újezdci u Litomyšle. Študoval u profesora Willy Nowaka na pražskej Akadémii výtvarných umení. Bol členom Umeleckej besedy, neskôr skupiny UB 12. Po počiatočnom období tvorby realistických obrazov sa expresívnosť autorovho rukopisu zväčšovala až na pokraj abstrakcie na konci tridsiatych rokov. Od 1941 silný záujem o kresťanské, najma románske a rano gotické umenie, súčasne dochádza k redukcii trojrozmerného priestoru na jednotlivé plány. V nasledujúcom desaťročí už v jeho tvorbe celkom prevládne abstrakcia. Predstava plochy plátna ako silového poľa sa v jeho tvorbe prejavila v dvoch tendenciách - v lineárnych obrazoch využívajúcich symetrického členenia plochy a v tvorivom úsilí, využívajúcom zhluky premodelovaných tvarových polí. Na prelome osemdesiatych a devatdesiatych rokov pristupuje symbolický akcent. Autor patrí k remomovaným českým umelcom -je zastúpený v zbierkach Múzea moderného umenia - Centre G. Pompidou v Paríži, Menil Foundation v Houstone a v ďalších európskych štátnych galériách a múzeách. Z literatúry: Padrta, J.: Václav Boštík. Praha 1968; Srp, K.: V. Boštík. Obrazy. Jazzová sekce SH, Praha 1981.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.