88. Aukcia súčasného umenia

27. Október 2009

Aukcie | 88. Aukcia súčasného umenia

Biografia: Klaudia Kosziba sa narodila 1971 v Šali. 1990-1996 študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, v Ateliéri maľby prof. Ján Bergera. 2007 tu absolvovala doktorandské štúdium v odbore Výtvarné umenie, špecializácia Voľná výtvarná tvorba. V súčasnosti vedie Ateliér maľby na Katedre maľby a iných médií Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Koszibinu maľbu charakterizuje zachytenie detailu alebo prostredia mýticky pôsobiacej krajiny, niekedy doplnenej o solitérny prvok - loď, strom alebo figúru. Ich spojivom je sugestívna maliarska prezentácia. Pre maliarku je maľba a proces maľovania záznamom určitých situácií, ktoré často operujú s videním, uzretím, so zdanlivou optickou zhodou so skutočnosťou. Vyberá ich zrejme intuícia, no sú štruktúrované s bohatou maliarskou skúsenosťou a rozširujú tematický rozsah tvorby. Figurácia sa pohybuje od realistickej polohy k nadsádzke poznačenej vágnymi proporciami. Autorka sa snaží prostredníctvom maľby o objektivizáciu pohľadu na samu seba či svoje okolie. Krajina s postavou sa tak na plátne spája do sebareflexívneho uhla pohľadu, čím sa konečný obraz dostáva do možnej konfrontácie s okolitým svetom. Takto formulovaná maľba vytvára zámerne (ne)diferencovanú hranicu medzi abstraktným a mimetickým chápaním maliarskeho media. (Ľudmila Kasaj Poláčková, z katalógu k výstave Žena cez palubu! v Galérii umenia Nové Zámky, 2008). Samostatne vystavovala Žena cez palubu!, Galéria umenia, Nové Zámky (2008); Všetko ostatné je rovnaké, Pálffyho palác, Bratislava (2007), Spodné prúdy, Tatranská galéria, Starý Smokovec (2006), Imitované limity, Galéria Akcent, Nitra (2004); Rekonštrukcia, Galéria Fakulty výtvarných umení, Košice (2003); Natura naturata, Galéria Subterra, Nitra (2002), Natura naturans, Galéria Akadémie umení, Banská Bystrica (2002), Homo mutabilis, Centrum mestskej kultúry Rubigall, Banská Štiavnica (2001), Mikrosvety, mestská galéria, Rimavská Sobota (2001). Pravidelne sa zúčastňuje výberových prehliadok súčasnej maľby.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.