88. Aukcia súčasného umenia

27. Október 2009

Aukcie | 88. Aukcia súčasného umenia

Najvyššie dosiahnuté konečné ceny diel autora: NAJVYŠŠIE DOSIAHNUTÉ KONEČNÉ CENY GRAFICKÝCH DIEL NA SVETOVÝCH AUKCIÁCH:
10 405 € Línia II. Farebná serigrafia na papieri. 90 x 60 cm. Praha 2008
8 404 € Pilná. Serigrafia. 115 x 115 cm. Praha 2008
8 004 € Nudná. Serigrafia. 115 x 115 cm. Praha 2008
6 403 € Červená záhrada. Farebná serigrafia na papieri. 55 x 55 cm. Praha 2008

Biografia: Zdeněk Sýkora, kľúčová osobnosť českej výtvarnej scény sa narodil 3. februára 1920 v Lounech. Významný český maliar, patriaci k zakladajúcim osobnostiam počítačového umenia. Jeho práce sú zastúpené v mnohých významných zbierkach moderného svetového umenia (Centre Pompidou, Paríž). Vyštudoval výtvarnú výchovu a deskriptívnu geometriu, čo malo neskôr vplyv aj na jeho tvorbu, ktorá vo svojich počiatkoch prešla rôznymi fázami - od surrealistického, cez kubistickú a geometricko-abstraktnú. V roku 1963 stál pri zrode výtvarnej skupiny Križovatka, ktorá združovala umelcov rôzneho zamerania (Jiří Kolář, Běla Kolářová, Karel Malich, Vladimír Burda, Vladislav Mirvald...) Pre Sýkoru znamenalo využitie umelej inteligencie príležitosť skúmať kombinatorické možnosti vzájomných polôh niektorých základných geometrických útvarov. Sýkorov nezameniteľný rukopis vznikal postupne: od abstrahovania krajinomalieb dospel ku geometrickej forme, ktorá by sa dala prirovnať k op artu. Po jejích černobílých i barevných variacích dospěl Sýkora ke geometrii náhody. Po jej čiernobielych i farebných variáciách dospel Sýkora ku geometrii náhody. Počítačem generované údaje podle přesných pravidel zaznamenával na plátno ve formě linií. Počítačom generované údaje podľa presných pravidiel zaznamenával na plátno vo forme línií. Jejich barevnost, hustota, směr i síla byly určeny čísly. Ich farebnosť, hustota, smer a sila boli určené číslami. Tím zcela z malby vyloučil malířskou náhodu a spontaneitu. Tým úplne z maľby vylúčil maliarsku náhodu a spontánnosť. Také tuto metodu postupně varioval a dnes je známý především těmito lineárními obrazy. Aj túto metódu postupne varioval. Systém předurčené náhody - jak obrazy ostatně dokazují - není mechanickou pomůckou k vytváření obrazců. Systém predurčenej náhody - ako obrazy napokon dokazujú - nie je mechanickou pomôckou k vytváraniu obrazcov. Podobná náhoda je neodmyslitelnou součástí našeho života i vzniku vesmíru. Podobná náhoda je neodmysliteľnou súčasťou nášho života aj vzniku vesmíru. K jeho nekonečnosti odkazují také Sýkorovy linie, které nejsou ukončeny okrajem obrazu. K jeho nekonečnosti odkazujú aj Sýkorová línie, ktoré nie sú ukončené okrajom obrazu. Nekonečné je i téma, jehož vizualita diváka nikdy nepřestane fascinovat. Nekonečná je aj téma a vizualita, ktoré diváka nikdy neprestanú fascinovať. Už koncom 60.rokov sa jeho obrazy a plastiky (štruktúry) dostali do významných európskych i amerických galérií, múzeí a súkromných zbierok, napr. McCrory Collection New York, zbierka Jana a Medy Mládkových Washington, Nationalgalerie Berlin, Städtische Kunstgalerie Bochum, Museum Folkwang Essen, Sammlung Etzold - Städtisches Museum Mönchengladbach, Museo de Arte Moderno Jesús Soto Ciudad Bolivar.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.