88. Aukcia súčasného umenia

27. Október 2009

Aukcie | 88. Aukcia súčasného umenia

Najvyššie dosiahnuté konečné ceny diel autora: NAJVYŠŠIE KONEČNÉ CENY DIEL DOSIAHNUTÉ NA SVETOVÝCH AUKCIÁCH:
10 472 € Kompozícia. 1966. Olej na kartóne. 73 x 51 cm. Budapešť 2008.
2 318 € Chcem nakresliť dlhšiu čiaru. 1978-88. Akvarel na papieri. 100 x 137 cm. Kolín 1997.

Biografia: Endre Tót sa narodil 5. novembra 1935. Patrí medzi prvých východoeurópskych konceptuálnych umelcov a zakladateľov mailartu vo svetovom kontexte. Študoval na Maďarskej vysokej škole umeleckého priemyslu v Budapešti, spočiatku inklinoval k informovelovej maľbe, tú však už v rokoch 1970-71 opúšťa a v jeho tvorbe sa začínajú objavovať nové médiá (telegram, pohľadnica, xerox, film, plagát, inzerát, grafity, akcia...). Od začiatku 70-tych rokov sa v jeho dielach kontinuálne objavuje riešenie otázok ideý Nothing/Zero, Rais a Gladness. Tótova konceptuálna tvorba bola od svojho začiatku reflektovaná svetovou umeleckou kritikou (okrem iných sa k nemu vyjadroval aj prof. Tomáš Strauss), dokonca jeho dielo publikované v knihe kolínského vydavatelstva Dumont Aktuelle Kunst in Ost-Europa je považované za prvé východoeurópske konceptuálne dielo. Zúčastňoval a zúčastňuje sa najvýznamnejších výstavných podujatí a kurátorských projektov v rodnom Maďarsku i v zahraničí. Jeho diela okrem maďarských špičkových štátných a súkromných zbierok vlastní aj Centre Pompidou či Bibliotheque Nationale v Paríži. Účinkovanie jeho diel na aukcii súčasného umenia spoločnosti SOGA je možné považovať za udalosť. Diela E. Tóta sa na aukciách objavujú pomerne výnimočne, keďže sú odkupované predovšetkým galériami a múzeami súčasného umenia, jeho fotografie sa však obchodujú v cenových reláciách okolo 3 000 € a maľby od 10 000 €.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.