91. Aukcia súčasného umenia

18. Máj 2010

Aukcie | 91. Aukcia súčasného umenia

Biografia: Alena Kučerová, významná česká grafička sa narodila [http://cs.wikipedia.org/wiki/28._dubna 28. apríla] [http://cs.wikipedia.org/wiki/1935 1935] v Prahe. Študovala [http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Vyšší_škola_uměleckého_průmyslu&action=edit&redlink=1 Vyššej škole umeleckého priemyslu], potom na [http://cs.wikipedia.org/wiki/Vysoká_škola_uměleckoprůmyslová_v_Praze Vysokej škole umeleckopriemyselnej v Prahe] v ateliéri profesora [http://cs.wikipedia.org/wiki/Antonín_Strnadel Antonína Strnadel]a. Štúdium po politických previerkach predčasne, ale riadne ukončila. 1961 sa stala členkou skupiny [http://cs.wikipedia.org/wiki/UB_12 UB 12] na podnet jej blízkej priateľky Adrieny Šimotovej. 1963 prvýkrát zapojila do svojich grafických prác nový technický prvok - perforovaný bod. Pracovala s ním rôzne - najskôr samostatné perforované body kombinuje so suchými ihlami, neskôr spája do čiar a línií, inokedy z nich vytvára geometrický raster. Nová technika si vynútil aj zmenu matríc. Drahé zinkové plechy nahradila lacným konzervovým plechom z pocínovaného železa, ktorý umožňuje dosiahnuť plastickosti reliéfu. Od roku 1965 popri grafikách vystavuje ako svojbytné umelecké diela i použité matrice. V grafických listoch z druhej polovice 60. rokov sa zamerala na zobrazovanie človeka v úplne bežných až banálnych životných situáciách. Časť grafik venovala téme mora, spomienkam na pláže, čiernomorské pobrežie a dynamiku vĺn. V priebehu 70. a 80. rokov sa k týmto témam príležitostne vracala. 1967 sa podieľala na výzdobe československého pavilónu pre [http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Expo_1967&action=edit&redlink=1 Expo v Montreale]. V čase, keď bol [http://cs.wikipedia.org/wiki/Normalizace normalizačné] tlak najsilnejší, stratila Kučerová akúkoľvek možnosť vystavovať. Uchýlila sa do svojho nového ateliéru na pražskom [http://cs.wikipedia.org/wiki/Staré_Město_(Praha) Starom Meste], ktorý získala od [http://cs.wikipedia.org/wiki/Václav_Boštík Václava Boštíka]. Začala sa zaoberať žánrovým témami, v grafikách sa objavuje motív zvierat. Hoci v Československu nemohla oficiálne vystavovať, obosielala niektoré zahraničné prehliadky, kde získala rad ocenení. Na začiatku 90. rokov sa jej tvorba zásadne zmenila. Vizuálny obraz krajiny v grafikách zredukovala a rozložila na elementárne časti a začala sa sústreďovať na samotný detail. Kučerová sa tiež vracia k dielu nemeckého básnika [http://cs.wikipedia.org/wiki/Christian_Morgenstern Christiana Morgenstern]a, ktorého poéziu prvýkrát ilustrovala ešte v časoch svojich štúdií.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.