94. Aukcia súčasného umenia

26. Október 2010

Aukcie | 94. Aukcia súčasného umenia

Biografia: Predkladané dielo "Pláž" je súčasťou rozsiahleho maliarskeho cyklu inšpirovaného krajinou južného Francúzska (oblasť Camargues), kde autorka niekoľko rokov pôsobí. Záznamy prímorských horizontov a pláží sú maliarskou meditáciou skúmavej pozorovateľky. V scénach z pláže vkomponováva ľudskú postavu v celistvých panoramatických záberoch na krajinu s nízko položeným horizontom, nekonečnej morskej hladiny, umožňujúcej konfrontáciu živelnej prírody a človeka uzavretého vo svojich jednoduchých činnostiach. Pominuteľnosť okamihu, náznak melanchólie. Okrem osobných prežitkov v maľbe nepriamo reflektuje aj informácie z médií o ohrozenosti tohto európskeho regiónu globálnym otepľovaním. Mária Machatová sa narodila 20. marca 1972. 1990-97 študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, ateliér maľby J. Bergera. 1995 absolvovala výmenný študijný pobyt na Slippery Rock University Pensylvania, USA. 2001-02 asistentka na Akadémii umení v Banskej Bystrici. V súčasnosti žije a maľuje v južnom Francúzsku pri meste Arles a na Slovensku, v Nitre. Finalistka ceny Maľba 2006. Podieľala na výstavnom projekte "BODYANDOIL" spoločnej prezentácii deviatich autoriek, predstaviteliek mladej generácie súčasnej slovenskej výtvarnej scény, v Dome umenia v Bratislave. Samostatne vystavovala v Galéria Akcent Nitra (2002). Zúčastnila sa skupinových výstav: "Cesty figurácie", výstava štipendistov Nadácie M. Galandu, Záhorská Galéria Senica (1996), "Za zrkadlom", výstava s J. Farmanovou, Galéria Živa Bratislava (1997), Ateliér maľby J. Bergera, Galéria Médium Bratislava (1998), "Fenomén ilúzie v maľbe", Východoslovenská galéria, Košice (2001) a iných.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.