99. jesenná aukcia výtvarných diel

04. Október 2011

Image

Aukcie | 99. jesenná aukcia výtvarných diel

Biografia: Terézia Pekáriková sa narodila 28. 2. 1959 v Dubnici nad Váhom. Študovala na stavebnej priemyslovej škole v Trenčíne a konzervatóriu v Bratislave. Začiatkom 90. rokov sa usadila v Holandsku. Spočiatku pracovala ako manažérka, zastupovala české firmy Vsetín a Bohemian Art Glass. Popri distribúcii sa v sklárňach zoznámila s procesom výroby skla, ktorý ju natoľko fascinoval, že pred štrnástimi rokmi založila vlastnú firmu Diva Design. V priehu rokov spolupracovali významné osobnosti svetového dizajnu ako Philipp Strack, Ulrika Hydman, alebo jej manžel Bertil Vallieny. Vo svojej vlastnej tvorbe Terézia Pekáriková využíva špeciálne, často aj finančne veľmi náročné techniky. Ide najmä o formy a niektoré veľmi drahé materiály, púdrové farby, kobalt atď. Sama však sklo nefúka, je to totiž remeslo, ktoré má svoju tradíciu, dedí sa z otca na syna a vyžaduje si systematickú prípravu už od útleho detstva. „… tam ide o citlivú prácu dychu a rúk, ktorej mágiu pozná len človek, ktorý s takouto tradíciou vyrastá…“ hovorí autorka. Sklené artefakty z umeleckej dielne Terézie Pekaríkovej sú zastúpené v mnohých súkromných i verejných zbierkach; jeden sklenený objekt vlastní aj holandská kráľovná Beatrix.

Aukcie

156. Zimná aukciaNa aukcii bolo vydražených 51 diel (50%) v celkovej hodnote 493 350 €. Nevydražené diela je možné zakúpiť v našich výstavných priestoroch.

Newsletter

Ak chcete byť pravidelne informovaný, a dostávať aktuálne informácie o činnosti spoločnosti SOGA, prihláste sa do nášho mailing listu.